Geçen Aydan Haberler...(2002)
AYHAN AYDIN
Muharrem Etkinleri...
Her sene olduğu gibi bu yıl da milyonlarca Müslüman Hz. Hüseyin’i andı. Kerbela’da şehit edilen ve tüm inananların kalbinde büyük bir aşkla anılan İmam Hüseyin, İslam’ın yüce değerleri için canını ve en sevdiği insanları feda etmekten çekinmeyerek ölümsüzler arasına katılmış büyük bir İslam Önderi olarak hala yaşıyor, yaşayacak da.
Onu anmak amacıyla tüm cemevlerini dolduran onbinlerce insan oruçlarını tutup, mersiyeler okuyarak, gönüllerinde onu yad ederek ibadetlerini yaptı.
Cem Radyo’da Muharrem Söyleşileri
CEM Radyo’nun artık gelenekselleştirdiği Muharrem Sohbetleri, bu Muharrem Orucu boyunca da yayınlandı.
Ayhan Aydın’ın hazırlayıp sunduğu “Dosttan Dosta Muharrem Özel Sohbetleri” söyleşilerine bu sene de birçok dede, yazar, baba, ozan, araştırmacı katıldı.
Programlar boyunca, Muharrem, Alevilik, Bektaşilik, Mevlevilik, Kerbela, Muharrem Orucu, Hz. Hüseyin, İnanç, Ehlibeyt gibi konularda yapılan sohbetler, söyleşiler milyonlarca insana ulaştı.
Bu sene programa konuk olanlar şu isimlerdi; Prof. Dr. İzzettin Doğan, Mevlevi Dedesi Hasan Çıkar, Hakkı Saygı Baba, Fahriye Saygı Ana, Aşık Ali Metin Dede, İsmail Onarlı, Şevki Koca, Veli Kızıldeli Dede, Halkbilimci Sabri Koz, Kutluay Erdoğan, Sadık Göksu, Fethi Erdoğan, Selahattin Özgündüz, Aşık Garip Bektaş, Prof. Dr. Ahmet Yürür, Nurettin Ölmez (Halifebaba), Aşık Durmuş Günel, Halk Ozanı Ali Yılmaz, Ali Sağlam, Karip Tükek, Hayri Şanlı, Ali Ekber Çiçek.
Ayrıca Ali Rıza Uğurlu Dede ve Adil Ali Atalay da yaptıkları programlarla konuşma olanağı buldular.
Anlamlı Bağış...
30 Mart Cumartesi günü; Sinemilli Aşireti ağırlıklı olmak üzere Cemel Serdar Sarıbaş, Alican ve Bektaş Uzun, Ali Zincirkıran, Mustafa Kaya, Hasan Sarıbaş, Hüseyin Aldoğan ve Mustafa Sarıbaş’ın öncülüğünde, 43 kişiden toplanan paralarla Pazarcık ve Elbistan, Gaziantep ve Pınarbaşı yöresi insanlarının katkılarıyla alınan cenaze arabası CEM Vakfı’na bağışlandı. CEM Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinin ve Genel Başkan Prof. Dr. İzzettin Doğan’ın da hazır bulunduğu, bağış dolayısıyla yapılan törende Hüseyin Aldoğan bir konuşma yaptı.
Aldoğan konuşmasında şunları söyledi: Sevgili canlar; Atatürk Türkiye’sinin laik cumhuriyetiyle yönetilen ülkemizde, vatandaşlarımızın gelenek, görenek ve inançlarını ifade etme ve yaşatma arzusunun demokrasinin bir erdemi olması gerektiği kanısındayım.
Kuruluşundan bugüne kadar; sevginin, hoşgörünün ve demokrasinin mozaik olan Anadolu Alevi İslam düşüncesinin tarihsel kültürünü ve inançsal doğrularını tanıtmak, toplumsal barışa katkıda bulunmak, Alevi kimliğinin kazanılmasındaki öncülük görevini yerine getirmek amacında olan CEM Vakfı’nın hizmetlerini sürdürebilmesi bizler için önem taşımaktadır.
Bu nedenle; camiamızda vakfımıza katkı sağlayan bu tür örnek davranışların yeni katkılara öncülük edeceğini ümit ediyoruz.
Huzurlarınızda vakfın cenaze hizmetlerinde kullanılmak üzere bağışta bulunduğumuz cenaze arabasının anahtarını mürşidim ve CEM Vakfı’nın başkanı Sayın Prof. Dr. İzzettin Doğan’a takdim etmek istiyoruz.
Aynı zamanda CEM Vakfı Denetim Kurulu üyesi olan Mustafa Sarıbaş ise tören sonrası sorularımızı yanıtlarken amaçlarının bu tip yardımlaşma çabalarına halkı özendirmek olduğunu, bu kültür ve inanca hizmet etmenin bir ibadet kadar yararlı olduğunu söyledi.
Karacaahmet’te Hizmetler Doludizgin...
31 Mart Pazar günü Karacaahmet Sultan Dergâhı’nı ziyaret ettiğimizde her zamanki gibi dostluk manzaralarıyla karşılaştık.
Aşkla, şevkle çalışan canlar, Hakk-Muhammed-Ali adına yakışır hizmetler yürütüyorlardı. Lokmalar dağıtılıyor, gelenlerle ilgileniliyor, sorunlarına çareler aranıyordu.
Muharrem Ercan ve Abbas Genç’le görüşmelerimizde halka her zaman hizmet vermeyi en önemli görev bellediklerini, hizmetlerin hiçbir zaman aksatılmadan devam ettirileceğini söylediler.
Abbas Genç’e gençlerin ilgisi her zamanki gibi olağanüstü seviyedeydi. Bugüne kadar yüzlerce gence semah dersi veren Genç, bilgisiyle, konuşmasıyla, tavır ve davranışlarıyla, kişiliğiyle onları etkilemeye devam ediyor.
Dünyanın tüm kaygılarının uzağında, barış için semah dönmeye kararlı gençler, en temiz ve saf duygularıyla birbirlerine yaklaşıp, niyazlaşıyor.
Semahlar seyir için olmaya, Hakk için ola!, diyen gençlerin coşkusu görülmeye değer doğrusu.
Sivas’tan İstanbul’a Sürülen Cemler...
6 Nisan Pazar günü Sivas Kızılırmak Yöre Köylüleriyle, dayanışma içinde Yenibosna Kültür ve Cemevi’nde büyük bir cem yapıldı.
Cemden önce, Kızılırmak Yöresi Kültür ve Dayanışma Derneği Oluşum Komitesi adına Muharrem Coşkun ile Adem Alkum birer konuşma yaparak, örgütlenmenin, dayanışmanın önemine ve yararına işaret ettiler.
Şarkışla, Kızılırmak ve Akdağmadeni köylülerince çok sevilen Ali Ülger (Mulla) Dede’nin yürüttüğü ceme yüzlerce insan katıldı.
Fazlı İyigöze, Haydar Tezel, Yusuf Özüdoğru’nun sazlarıyla zakirlik/aşıklık hizmetlerini yaptıkları cemde özellikle İmam Hüseyin’in Kerbelâ’da verdiği mücadelenin anlamı üzerinde duruldu.
İstanbul’da yaşayan Şarkışla’daki Emlek Hüyük, Ortatopaç, Yahyalı, Hocebey, Mezere, Sarıtekke, Örtülü, Emlek Kale, Kavak, Otluk, Akdağmadeni’ninden Yazılıtaş, Bozüyük, Ardıçalan köylülerini bir araya getiren bu çok anlamlı cemde gençler de bir cem içinde bulunmanın heyecanını ve coşkusunu yaşadılar.
Daha sonra lokmalar yenildi. Aşureler, Kerbalâ Şehitlerini anmak için dağıtıldı.
Kartal’da Alevilik Söyleşisi...
7 Nisan Pazar günü CEM Vakfı Kartal Kültür ve Cemevi’nde Aleviliğin tasavvufu ve güncel boyutları isimli bir söyleşi düzenlendi.
Onlarca meraklı dinleyicinin katıldığı söyleşinin konuşmacı konuğu Cem Dergisi Yayın Yönetmeni Ayhan Aydın’dı.
Birim başkanı Ali Yücesoy’un açış konuşmasından sonra iki saat boyunca bilgilerini dinleyenlerle paylaşan Aydın, verilen kısa aradan sonra dinleyicilerin sorularını yanıtladı.
Düzenli olarak halkı aydınlatmak amacıyla söyleşi, seminer, sohbet toplantıları düzenleyen CEM Vakfı Kartal Kültür ve Cemevi’ne, halkın ilgisi ise çok yoğun.
Maltepe’de Dostluk Fidanları Dikildi...
12 Nisan Cuma günü CEM Vakfı Maltepe Kültür ve Cemevi’nden güzel bir etkinlik gerçekleşti.
Cavit Kavak ve Ediz Hun ile ANAP parti yöneticilerinin de katıldığı Gülensu Aile Dayanışma Merkezi’nin açılışından sonra Cavit Kavak, Maltepe Belediye Başkanı Sinan Gedik ve bazı ANAP Parti yöneticelerinin de bulunduğu bir grupla Cemevi ziyaret edildi.
Çevre duvarlarının yapımında Maltepe Belediyesi’nin katkıda bulunduğu cemevi bahçesinde, ağaç dikimi yapıldı. Dualar eşliğinde ağaçlar, barış ve huzur dolu bir dünya geleceği adına dikildi. Cavit Kavak, cemevini gezerken halkla da sohbet etti.
İstanbul’un en güzel köşelerinden ülkemizin kültürüne bir katkı niteliğinde yükselen kültür ve cemevi, bölgenin de en gözde dostluk mekanı niteliğinde. Ali Abbas Dede’yle birlikte Hasan Sağbilge Dede’nin de cemler yürüttüğü cemevi, her perşembe akşamı dolup taşıyor.
Törene CEM Vakfı’ndan Ercan Güvenç, Metiner Orhan, Kazım Büklü de katıldı. Onlarca vatandaşın da iştirak ettiği ağaç dikme töreninde, bir konuşma yapan Belediye Başkanı Sinan Gedik, ellerinden gelen tüm olanakları kullanarak bu güzel kültür merkezinin ilerlemesine katkıda bulunacaklarını söyledi.
Törene ayrıca Halk Ozanı Ali Doğan ve cemevinin harfiyatının kaldırılması için büyük çaba harcayan işadamı ve Doğanlı Dernek Başkanı Ayhan Doğan da katıldı.
İkitelli’de Gençlerin Başarısı...
14 Nisan Pazar günü, CEM Vakfı İkitelli Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Cemevi’nde saat 14. 00’da, 50 kişinin katıldığı Alevilik/Bektaşilikle ilgili bir söyleşi yapıldı.
Cem Dergisi Yayın Yönetmeni Ayhan Aydın’ın ve İkitelli Kültür Cemevi Müdürü ve Dedesi Zeynel Çelebi’nin konuşmacı olarak katıldıkları söyleşi, üç saat sürdü.
Özellikle Alevilik/Bektaşilik’teki inançsal boyutlara değinilen söyleşiye; Halkalı Kültür ve Cemevi, Yenibosna Kültür ve Cemevi, Yücepınar Derneği, Çamiçi Derneği, Bağcılar Hacı Bektaşi Veli Derneği gençlik temsilcileri de katıldılar.
İkitelli Kültür ve Cemevi Gençlik Komisyonu başkanı Erdem Kaya ve İkinci başkan Murat Yılmaz’ın organize edip yönettikleri panelde, gençlerin soruları da yanıtlandı.
İstanbul’daki en büyük cemevlerinden birisi olan İkitelli Kültür ve Cemevi, her gün yüzlerce insanı ağırlıyor.
Cenaze hizmetlerinin, cemlerin, yemeklerin, gençlerin kurslarının aksamadan sürdüğü kültür merkezi, İkitelli’de barış ve sevgi ortamının yayılmasına önemli ölçüde katkıda bulunuyor.
Alevi/Bektaşi kültür ve inancının en yoğun şekilde yaşandığı Tokat ve çevresinden gelip İkitelli yöresine yerleşen insanların, yoğun bir şekilde sahip çıktıkları cemevinde her Perşembe olduğu gibi farklı günlerde de cemler yürüyor. Söyleşinin yapıldığı gün, hayatını kaybeden bir canın vefatının sonraki elli ikinci günü münasebetiyle bir cem yürüdü.
Zeynel Çelebi’nin yürüttüğü cemlere katılan insanlar, tarihler boyunca çok dar mekanlarda zor şartlarda yaptıkları cemleri artık rahatlıkla yerine getirebiliyorlar.
Güneyçam Köylüleri Bir Araya Geldi...
Erzurum Aşkale İlçesi’ne bağlı Güneyçam Köyü köylüleri, İstanbul’da kendilerini bir çatı altında toplayan Erzurum Aşkale Güneyçam Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği 3. Geleneksel Dayanışma Yemeği’nde bir araya geldiler.
20 Nisan da, Kağıthane Salon Figaro’da toplanan yüzlerce kişi birlik, beraberlik görüntülerinin sergilendiği çok coşkulu bir gece geçirdiler.
Dernek başkanı, aynı zamanda CEM Vakfı kurucularından işadamı Aşır Kargın’ın dayanışma duygularını pekiştiren anlamlı konuşmasından sonra, yöre halk oyunlarının sergilenmesiyle gece yöresel rengini de gösterdi. Onlarca insan halaya durarak, bu anlamlı günde daha da kaynaştılar.
Halkın çok sevdiği yerel sanatçılar ve Sabahat Akkiraz’ın türküleriyle gece daha bir anlam kazandı.
Erikli Baba’da Cem...
TRT 2’de gösterilmek üzere kültürel ve inançsal değerlerimizin tanıtılması maksadıyla Erikli Baba Türbesi Cemevi’nde birlik ve beraberlik duygularıyla cem yapıldı.
Ali Rıza Uğurlu Dede’nin yürüttüğü ve yüzlerce canın katıldığı cemde yine Hakk, Muhammed, Ali isimleriyle bu tarihi binada nidalar yankılanırken mezarlarda yatan uluların da ruhları şad oldu.
Tüm dergahlar, vakıflar, cemevleri gibi Erikli Baba’daki yöneticiler de canla başla halka hizmet için birbirleriyle yarışıyorlar.
Restorasyonuyla halka daha iyi hizmet vermesi için ek binalarla tarihi kimliğine yakışır şekilde yeni bir çehreye kavuşan cemevinde dualar birlik ve beraberlik, sağlık, mutluluk için edildi.
Aşık Veysel’i Anma ve Anlatma Gecesi
1 Nisan Pazartesi günü, Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla Divriği Kültür Derneği’nin organize ettiği Aşık Veysel’i Anma ve Anlatma Gecesi düzenlendi.
Yüzlerce insanın katıldığı gece 50 yılını geride bırakan Divriği Kültür Derneği’nin gerçek bir başarı öyküsüne dönüştü.
Birbirinden değerli katılımcılarla renklenen gece Aşık Veysel’in felsefesine ve kişiliğine yakışır bir olgunlukta gerçekleşti.
Atatürk Kültür Merkezi’ni dolduran insanlar üç saatten fazla bir zaman diliminde hem bilgiye, hem şiire, hem türküye, hem duyguya doydu.
Halkbilimci, Folklor/Edebiyat Dergisi Yayın Yönetmeni Metin Turan gecede yaptığı konuşmasında Aşık Veysel’in sanatçı kimliğine değinirken, Halkbilimci -Yazar Sabri Koz da Veysel’i Veysel Yapan süreci irdelerken Aşık Veysel’in yaşam felsefesi üzerinde durdu. Edebiyatçı Erdoğan Alkan ise dia gösterisi eşliğinde Aşık Veysel’in hayat serüveni hakkında bilgi aktardı. Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer ise ailesinden duyduğu anı ve hatıraları dinleyicilerle paylaştı. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Süleyman Şenel Aşık Veysel’de Müzik olgusunu işledi.
Yapılan çok anlamlı ve bilgilendirici konuşmalardan sonra saza ve söze geçildi. Ünlü Halk ozanı Sefil Selimi, Cengiz Özkan, Ümit Yılmaz, Özlem Özdil, Hüseyin Kara, Hüseyin Uğurlu eşi az bulunur bir olgunlukta zamanı çok iyi değerlendirerek birbirinden güzel parçaları seslendirdiler. Şahkulu Dergahı Semah Ekibi’nin semah gösterisi ise her zamanki gibi muazzamdı.
Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Necmi Aykor’ın yaptığı gecede Sivas Valiliği’nin organize ettiği Aşık Veysel Fotoğraf Sergisi, kitap ve kaset reyonu halkın yoğun ilgi gösterdiği diğer mekanlardı.
Bu tip derneklerin ülkemiz kültürü ve demokrasisi için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yineliyoruz.
CEM DERGİSİ, MAYIS 2002
EKİN İDİK OLDUK HARMAN, AYHAN AYDIN, (ALEVİLİK BEKTAŞİLİKLE İLGİLİ HABERLER, ETKİNLİKLER, SÖYLEŞİLER, YORUMLAR, FOTOĞRAFLAR – 1992 - 2004), 2005, İstanbul, KAHRAMAN OFSET, (SAYFA: 268-273)